The Last of Us – Left Behind teszt

Last_Of_Us__Left_Behind_13845391092099

 Megérkezett a The Last of Us első és egyben utolsó sztori DLC-je,mi meg megnéztük kiket hagytak hátra az utolsók.

Felvezetésnek jó alany lett volna a The Last of Us tesztje, amit még sajnos nem találtok a Gamegeek virtuális hasábjain, sebaj, ami késik nem múlik. Nekem volt szerencsém végigjátszani a zseniális alapjátékot, sőt még a multiban is jó pár Hunterrel és Fireflyal végeztem, hogy túlélje a dédelgetett kolóniám. Így külön örültem amikor novemberben bejelentették a story dlc-t. A Left behind-hoz egyrészt a Season Pass megvételével vagy akár külön is hozzájuthatunk a PS store-ból. Eddig egy multit színesítő DLC jelent meg 4 új mappal és még sok új lootolható tárgyat is kapott. De most térjünk rá Ellie előtörténetére, hogyan sikerült át-meg-túl élnie a csiperkés apokalipszist.

The-Last-of-Us-Left-Behind2

A játék elején egy katonai kollégiumban ébredünk, ahol az éjszaka közepén felébreszt minket egy régóta látott barátnőnk Riley, aki elvinne minket csavarogni a közeli plázába, ahol a ringlispír beröffentése és némi vízi pisztolyozás után megtudhatjuk hogyan fertőződött meg Ellie. Ezzel párhuzamosan elkezdődik egy másik, az alapjátékból egy igen meghatározó jelenet folytatása, amiről annyit elárulhatok, hogy ott már a harcban edződött Ellie-t irányíthatjuk. Míg a Riley-s szál inkább a karakterekre és a párbeszédekre épül, addig a másikban az akcióra helyezkedik a hangsúly. Ezt a kettősséget találóan felhasználták a cselekmény ritmizálására, pont mire leülnének az események, addigra kapunk az arcunkba egy kis akciót és fordítva. Ügyes.
last-of-us-2f

A játékmenet megmaradt a jó öreg lopakodásnál, amit sikerült tovább finomítani. Mivel Ellie-ről nehéz lenne elhinni, hogy hátulról madárfogásban préseli ki a szuszt a túlélőkből, így kapott egy bicskát, amivel könnyebben terítheti le a rosszfiúkat. Ez nem is igazán újdonság, hisz már az alapjátékban is ezzel a taktikával játszhattunk Ellie-vel. A pályarészeken most már a túlélők és a fertőzöttek is konkrétan egy térben vannak, ezért, ha sikerül egymásnak ugrasztanunk őket szépen kinyírják egymást, ami utána már csak a maradékkal kell elszámolnunk. Apró újítás, de szórakoztató. Amúgy meg maradt minden a régiben, felvehetünk téglákat, üvegeket figyelem elterelésként és craftolhatunk molotovkoktélt, füstbombát, aknát stb. Lőfegyvernek van pisztoly és íj.

A grafika ismét ledöbbent, hogy mit ki tudnak még hozni egy 8 éves vasból. Ilyen téren verhetetlen a The Last of Us. A környezet hibátlan megjelenése, a mimikák, a karakterek, az animációk szinte tökéletesek, 10/10. A látvány mellet persze a párbeszédek és a színészi alakítások is viszik a prímet. Nem hittem volna, hogy ennyire szórakoztatni fog két tini lány beszélgetése és bohóckodása, ami annyira emberi és valós volt, hogy néha úgy éreztem, mintha a 12 éves unokahúgomat hallanám, amint skype-onkeresztül beszélget a barátnőjével.

2014_02_13_LaunchTrailer_LeftBehind_jumbo

A DLC legnagyobb hibája talán a hossza, ami, ha minden zugba benézünk és minden üzenetet, diktafont végig hallgattunk úgy sem haladja meg a 2-3 órát. Igaz, az újrajátszási faktort növeli a párbeszédek közötti feleletválasztás, vagyis bizonyos helyeken kérdezhetünk a játéktól, amire ő választ ad. Így tudtam meg pl, hogy Ellie anyukája ápolónő volt az apokalipszis előtt. De azt is megkérdezhettem volna, hogy miért hagyott minket ott Riley. Na, meg persze az apró bugokkal is találkoztam pl: néhol elcsúszik a szinkron, és a játékhangok.

last-of-us-left-behind-1

Tavaly június óta nem élveztem ennyire játékbeli karakterek közti párbeszédet. Tovább csiszolták a lopakodást és beletettek az RPG-re jellemző “feleletválasztós” újdonságot is. Rövid és tömör, szerintem férhetett volna még bele anyag. Riley-ról nem sokat tudunk meg, Tess-ről sem tesz említést a játék, pedig az alapjátékban rajta keresztül ismerkedik meg Joel és Ellie. Ha jól tudom, ezt még később pótolni fogják képregények formájában, így végül is imáim meghallgatásra találtak. Egy szó, mint száz ez egy remek DLC, amit a The Last of Us fanoknak kötelező vétel. Viszont érdemes a Season Pass-on keresztül beszerezni,( mert  ön magában elég borsos az ára) így a multis DLC-khez is hozzájuthatunk. Szóval így marad a kérdés:  What’s option three?

felirat-teszt92

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply