Infestation: Survivor Stories – Tiszta DayZ

infestation_survival_stories_80

Nyílt világ, apokalipszis, zombik? Ez a te játékod! Vagy mégsem?

Ez az Infestation: Survivor Stories! A játék 2012 októberében jelent meg béta verzióban, majd december 17-én elérhetővé vált steam-en. Ez volt a világ első zombi MMO-ja, aminek az ötlete Sergey Titov fejéből pattant ki, és a Hammerpoint Interactive fejlesztésével jött létre. A játékot körülbelül egy időben kezdték el fejleszteni az Arma II DayZ módjával. A két játék szinte ugyan az, a különbség főképp bugokban jelentkezett, hiszen a DayZ fejlesztői sürgették a kiadást. Hamarabb készen akartak lenni a módjukkal, ezért az Infestation megjelenése előtt adták ki pár hónappal. Az Infestation eredetileg a „The WarZ” nevet viselte, de miután kijött a „WarZ” címet viselő filmkritikailag borzalomnak minősíthető „alkotás”, nevet kellett változtatni a játéknak, mert a film készítői felvásárolták a jogokat…

infestation_survival_stories
(rajz az Infestation-ről)

             A játékot MMO-nak titulálják, habár koránt sem ilyen egyszerű a téma! Igen, van egy “skilltree”, három ága van (egyelőre), a “fizikai” (pl.: hosszabb sprint, több hp), a “fegyveri” (pontosabb célzás), és a “túlélő” (lassabban éhezel, szomjazol, többet gyógyítanak a gyógyszerek). Először a fizikai és a túlélő ágat ajánlott kifejleszteni, hiszen jól jön az a több hp, meg a gyógyszerek erőssége… Egy hét alatt ki tudod fejleszteni, ha tényleg csak a zombik farmolásával vagy elfoglalva. Ugyanis ők adják az xp-t, de ez egy akció játék, a fejlődés ellenére is! Az egész arról szól, hogy a játékosok halomra ölik egymást a felszereléseik megszerzésért, a zombik körülbelül csak zavaró tényezők “pvp”-zés közben. A játékmenet izgalmas, megunhatatlan és mindig előre törekedsz!

Gyűjtögeted a fegyvereket, lőszert, gyógyszereket, páncélokat, ételt, italt és egyéb kiegészítőket. A játékban tudsz “craftolni itemeket”, ehhez szükséged van az “item” receptjére, ami leírja, hogy milyen tárgyak szükségesek az elkészítéséhez. Fps és tps nézetben is tudsz játszani. Én a tps nézetet tudom ajánlani, ugyanis a játékhoz hatalmas taktikai tudás kell, és jól jön, ha belátsz a sarkokon, mielőtt kimennél a nyílt terepre. A pvp-hez is ki van alakítva egy külön fejlődési (rang) rendszer, “reputation” (hírnév) pontokat kapsz az ölésekért, ha “jó” rangú embert ölsz meg akkor negatív irányba kapod a pontot, ha “rosszat”, akkor pozitívba. Tudsz saját klánt alapítani, hogy játszhass barátaiddal, ismerőseiddel, szervert bérelni, vásárolni prémium kreditet (GC), amit átválthatsz “game dollárba”. Ezzel tudsz vásárolni a marketből, ahol fegyvereket nem, de bármi mást megvehetsz.

infestation_ a csapatom
(A csapatom pár tagja)

            Nemrég egy új “mod” került a játékba (Strongholds), amiben bányászhatsz nyersanyagokat, termelhetsz ételeket, és építhetsz falakat, amik barikádként szolgálnak, mivel ennek is a főbb célja a “pvp”, de ezek a barikádok sem bírják tovább, mint amiket eredetileg is megtalálhatsz a játékban. Ebben a játékmódban egy másik kisebb “pvp” Pálya fut. Új pálya is fejlesztés alatt van a játékhoz (California), ugyanis eddig csak egy pálya elérhető a játékban (leszámítva az imént említett Strongholds játékmódot) a “Colorado”.

infestation_rajz a játékról
(a képen, a Colorado pályán lévő “Boulder City” látható)

Ez egy hatalmas nyílt pálya (120km2), városokkal, farmokkal és végtelen erdőkkel, mezőkkel, a látvány világ csodálatos annak ellenére, hogy nem egy csúcs grafikájú játékról van szó, és még így is megterheli a számítógépedet. Így érkeztünk el a játék első hibájához. Az optimalizálatlanság. Az Infestation-t leginkább a Call of Duty 4 játék grafikai világához tudom hasonlítani. Erre még rátesz a még nagyobb California pálya, ami jelenleg teszt fázisban van. Ez a pálya több, mint kétszer nagyobb a Coloradonál! A nagyobb városokban itt már komolyabb szaggatások is felléphetnek. A legnagyobb elkeseredésemre, a játékban nagyon sok bug és hacker van. A közelmúltban a “punkbuster” nevű “hackshield” programot építették be a játékba, de ennek ellenére még mindig képesek kijátszani a rendszert. A játékot folyamatosan fejlesztik, frissítik, ami nagyon jó dolog, de ez bugokat is von maga után (például random ledob a játék a szerverről, esetleg az egész játék crashel, lefagy).

Összegzésben a játéknak van egy pár negatív hatású eleme, némelyikről tehet, némelyikről nem.  A bugok, hackerek, játékélményt beszámítva 8/10 pontot tudok adni, ha kicsit is érdekel a játék, csak ajánlani tudom, vedd meg bátran!

Minimum rendszer követelmény:

CPU:   2.4 GHz Quad Core
CPU Speed:    2.4 GHz quad core or better
RAM:  4 GB
OS:      Windows Vista / Windows 7 (enhanced for 64-bit OS)
Video Card:    DirectX 9 compatible with 768 MB video RAM or better (NVIDIA GeForce GTX 460 / ATI Radeon HD 5850)

felirat-teszt80

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply