DayZ – Z háború, egy Z napon

dayz-100041645-orig

Megnéztük, miért is annyira felkapott a már több, mint egy millió virtuális túlélővel büszkélkedő – az Arma 2 módból kinőtt standalone – DayZ.

Egyszer csak egy tengerparton ébredtem, körülöttem senki nem volt, csak a hullámok morajlása. A közelben láttam egy kis falucskát, és mivel csak egy elem és egy zseblámpa volt nálam, elindultam oda valami hasznosat keresni. Mindegyik ház ajtaja nyitva, konganak az ürességtől. Remek gondoltam, legalább a szomjamat tudom csillapítani egy kerti csapnál. A falut elhagyva továbbálltam, követve a síneket, utakat és villanyvezetékeket, hátha elvezetnek egy nagyobb városhoz, ahol ételt és ruhát is találok. A sínek mellett egy építkezés helyszínére jutottam, reméltem itt már találok valami hasznosat. Kezdtem kifutni az időből, amit a korgó gyomrom és a szomjúságomra utaló üzenetek jeleztek a képernyőmön. A több emeletes építés alatt levő lakóház földszintjén semmit sem találtam, viszont a felsőbb szinteken egy táskára, egy doboz üdítő Pipsire,  friss narancsra, és egy baseball ütőre bukkantam. “Cöh, még, hogy nehéz túlélni ebben a játékban”- gondoltam, miközben pakoltam be a zsákomba a jobbnál-jobb ellátmányokat. Hirtelen lépéseket hallottam az alsóbb szintekről. Kézbevettem az újonnan szerzett fa testápolómat körülnézni. Óvatosan, hiszen zombikon kívül más is járhat erre. Igazam lett, egy fegyveres úriember tartotta tőlem két méterre a revolverét, egyenesen rám célozva. Épp, hogy csak barátságosan ráköszöntem volna, abban a percben az ő üdvözlete is átvillant a fejemen. Földre estem, piros képernyő. Halott vagy! Szeretnéd újrakezdeni? Igen!

DayZ 2014-02-02 17-36-46-71

Ennyi volt?!

Nagyjából így kezdődött a minimális start menü túllépése után az első ismerkedésem a DayZ világával, ahol nincsenek küldetések, vagy éppen konkrét célok. Chernogorks vidéke csak egy keret, amit neked kell kiszínezned eseményekkel, amiket akárcsak az élet, a véletlenek és az emberek írnak.  Maga a játékmechanika egyszerűen hangzik, egy nincstelen senkivel kezdesz, akivel, ha jó helyen keresgélsz, olyan ellátmányokat találhatsz, amikkel jóval több ideig éled túl a terepen. A következő lépcsőfok, hogy ki talál jobb fegyvereket a legjobb kiegészítőkkel. A 50x50km-es területen irdatlan sok felfedezésre váró falut, várost, gyártelepet kapunk tele értékes, vagy értéktelen cuccokkal, persze ha már nem járt(ak) előttünk ott valaki(k).  Az biztos, hogy érzelmeket nem szabad fűznöd egy puskához vagy akár egy 25 slotos táskához, mert bármikor elveszítheted halálodnál, ami sokszor fog megtörténni, ha nem vigyázol.

 DayZ 2014-02-02 18-26-51-77

Vedd el és vissza ne add!

Szerencsére Chernogorsk megyéje, ha jó helyen keressük, tömve van felvehető cuccokkal, amiket rengetegféleképp hasznosíthatunk. Konzervek, gyümölcsök, zabpelyhek, rizs, amikkel éhségünket csillapíthatjuk. Szomjoltásra üdítők, vizes palackok, kutak. Rengeteg ruha is van, amiknek a zsebeit teletömhetjük a talált kacatjainkkal. De ha igazán sok férőhelyre vágyunk akkor szereznünk kell egy hátizsákot. Egyelőre még nem sok mindent tudunk craftolni a talált dolgainkból, de azokat a legkülönfélébb módszerrel tudjuk hasznosítani. Van babkonzerved, de nincs hozzá konzervnyitód? Kés, csavarhúzó, vagy balta, és már fel is bontottad! Vérzel, de nincs kötszered, amivel elkösd a sebet? Tépd szét a pólód, és azzal lásd el a sebeid! Persze ezek a félmegoldások, azzal járnak, hogy csökkentik a hatékonyságukat. Így, ha egy tűzoltóbaltával nyitsz ki egy konzervet arra megvan az esély, hogy a nagy része a földön végzi, és az izzadt, koszos pólóddal való seb ellátásával meg fertőzéseket kaphatsz el. Ehhez hasonló megoldások tucatjait találhatjuk meg a játékban, ami nagyon fel tudja dobni a játékélményt és az autentikusságot.

DayZ 2014-02-02 18-31-26-58

“Puska kellett volna ehhez a melóhoz”

Megszerzett értékeink védelmére egész tárházat kapunk. Kezdetben ütő és daraboló eszközökre fogunk találni, amik a zombik ellen a leghatásosabbak, mert így csöndben, feltűnés nélkül kiiktathatjuk őket. Na igen a zombikról egyelőre kár beszélni, hiszen még nagyon kiforratlan a működésük. Kevesen vannak (bár meg tudnak lepni), át tudnak menni a falakon, és inkább idegesítőek, mint kihívóak. Ez még persze változni fog. Kanyarodjunk rá a lőfegyverekre, mert ezek nélkül érezzük magunkat igazán védtelennek. Amikkel én találkoztam a játék során, az a revolver, pisztoly, sörétes, különféle puskák és gépfegyverek. Ezekhez, mind külön kiegészítőket lehet találni és kell is, mert ezek nélkül használhatatlanok. A pisztolyok és a gépfegyverek például tár és persze töltény nélkül csak papírnehezék. Fegyvert általában a nagyobb városok kórházaiban, rendőrőrsein és az emeletes házakban lehet találni. Viszont, az igazán komoly mordályokért sétálni kell. Katonai reptereken, katonai barakkokban teremnek az igazán jó dolgok. Katonai ruhák, élelem, gyógyszerek, kötszerek, a legjobb fegyverek és értékes kiegészítőik. A bökkenő az egészben, hogy a szerveren levő játékosok 70-80%-a is tudja, hogy hol vannak az igazán tápos cuccok, így gyakran találkozunk kollégákkal, akik általában előbb lőnek és aztán kérdeznek.

2405257-dayz

People are bastards!

Na igen a DayZ legnagyobb bája és taszító eleme, hogy egy szerveren akár 40 játékos is kószálhat. Amivel tulajdonképpen nem is lenne probléma, hiszen túlságosan egyhangúvá válna a játék, ha nem lenne kik ellen harcolni vagy bujkálni. De vannak olyanok, akik sportot űznek abból, hogy a “kicsiket” bántsák, hiába mondod nekik, hogy te csak jót akarsz. Bár én szerencsére csak párszor találkoztam, olyan túlkapásokkal, amit a Youtube-on is lehet látni, hogy csapatba verődve szisztematikusan, kérdés nélkül gyilkolják az emberek. Dobhattam ki a több órás keresgéléssel megszerzett cuccaimat egy pontos golyó miatt, ami bosszantó ugyan, de enélkül biztos nem verne annyira a szívem, amikor a távolban meglátok egy sniperes alakot, aki felém tart. Szerencsére ellenpéldával is lehet bőven találkozni. Az ilyen emberek teszik színessé a játékot, akikkel a mikrofonodon keresztül tudsz csevegni, barátkozni, és csere-berélni.

 

Alpha!

A Steam Early Access programjának jóvoltából már december közepe óta megvásárolható és kipróbálható a játék, miután kicsengettük érte az elég borsos 24 eurós árat. A korai kipróbálási lehetőség részben előny is, hiszen így jobban és könnyebben  folyhat a játék fejlesztése a játékosok által adott visszajelzésekből, másrészt viszont a kifizetett játékért cserébe kapsz fagyásokat, hiányos animációkat, karakter elvesztéseket, és jó sok bugot. Ilyen pl: a játékban hallható hangok, amik az első 3-4-5 órában még nem zavaróak, de később ugyan azok a zörejek, lépéshangok már monotonná válnak, de ezt ugyanúgy el lehet mondani a házak belsejére is, hogy az ugyanúgy kinéző házakat kutatni több órán keresztül, sok! A szép grafika is néhol kemény fps droppot tud produkálni, pár opciónak semmi haszna sincs. A szerverkereső a másik gyengesége még, laggok, kifagyások, és a szerverfrissítések okozta karaktervesztés (igaz ez ritkán), de legalább baromi sok szerver közül lehet válogatni. Egy szó, mint száz Bohemia Interactive-nak még rengeteg munkája van még hátra, ezért is elnézőbb vagyok, hiszen nagyon sok változtatást fog még kapni, mind játékmenetre és tartalomra nézve. A béta verzió kezdete egyelőre 2015 elejére van kitűzve, így, aki még fontolgatja a megvételt még ráér vele, addig is ott a youtube-on a sok gameplay. Arra viszont számítani lehet, hogy 24 eurónál nem lesz olcsóbb jó ideig. Tényleg még órákon keresztül lehetne beszélni a DayZ-ről, a rengeteg apró részletéről, amiket fel lehet benne fedezni, és az a rengeteg kis történet, amit a dédelgetett karaktereddel megélhetsz. Ha túl tudunk lépni azon a tényen, hogy ez a játék még nincs kész és elnézzük a hiányosságait, és e mellé becsatlakozik melléd 1-2 barát is, akikkel ütőképes csapatot tudtok alkotni, akkor a DayZ, egy baromi szórakoztató játék tud lenni, és garantáltan több tíz órára a gép elé fog szögezni. Akik meg már a vadonban járnak azoknak stabil szervereket és sok konzervnyitót!

DayZ 2014-02-02 18-35-03-74

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply