Battlecry előzetes – Kaszabolós F2P játék a Bethesdától

battlecry-logo-background

 A Bethesda  legújabb PC exkluzív játéka egy moba elemeket felvonultató csapat alapú mulitplayer TPS, ami akár a Team Fortress 2 babérjaira törhet. 

A Battlecry fejlesztését egy újonnan, külön emiatt a játék miatt alapított csapat a Battlecry Studios kezdte el, még 2012-ben. A koncepció egy kizárólag PC-s megjelenésű, csapat alapú, free to play multiplayer shooter, amiben hangsúlyos szerepet kapnak a közelharci fegyverek. Sőt a háttértörténetet is úgy alakították, hogy a csatatereken ne dördülhessen el egy, a klasszikus értelembe vett lőfegyver. Így egymást lekaszabolva arathatunk győzelmet. (Azért így mindjárt más, mintha csak szimplán lelőnénk egymást.) Ezért a játékban nem fogunk találkozni se aknavetőkkel, se puskákkal, gépfegyverekkel és gránátokkal. Csak kardokkal, íjjakkal és öklökkel.

A történet szerint, egy alternatív univerzumban, valahol a huszadik század elején járunk, amikor is a nagyhatalmak egy különös paktumban megegyeznek egymással arról, hogy háború esetén hogyan is végezhetnek egymással. Ebben az egyezményben, amit el is neveztek The Black Powder Treaty ( A fekete puskapor egyezmény)-nek, ami magába foglalja, hogy a hagyományos értelembe vett lőfegyverek, puskák, bombák gránátok és vegyi fegyverek ne lehessenek a háború eszközei. Így megkímélve az ártatlan embereket, akiknek a vesztesége a háborúk idején sokszorosan meghaladja a katonai egységek számát. Sőt, hogy koncentráltabbak legyenek a csaták, ütköző zónákat hoznak létre, ahol az adott nagyhatalom különleges egységei egymást gyepálva tudják eldönteni, melyik frakció bakái érdemesebbek a területük megtartására.

A háttérsztori egy elképzelhetetlenül utópisztikus világnak ad otthont, ahol a katonák a gladiátorok, akik saját frakciójuk színe alatt küzdhetnek. Ezek egyelőre a Royal Marines és a Cossack Empire, ám rajtuk kívül még több és több frakciókkal bővülhet a későbbiekben. Most, hogy beleéltük magunkat a világba lássuk, milyen kasztokkal fogunk élre törni a csatatereken.

A baka lista

A játék aplha verzió lévén még csak 5 karakter típust tud felmutatni. Érdekességük, hogy nincsen külön támogató karakter, itt mindenkinek segít mindenkin, így össze kell dolgoznia kis csapatunknak ahhoz, hogy eredményesek legyünk.

EnforcerBattlecry_enforcer

Egy közelharci figura, aki a tankként funkcionál, hála előhívható energia pajzsának, ami a legtöbb sebzést elhárítja. Támadáshoz pedig kapott, egy saját ember nagyságú kardot és egy csatakiáltást(hehe), így a környéken levő csapattársak extra sebzést és extra életerőt kapnak.

Duelist

Ez a karakter jóval mozgékonyabb lesz, mit az enforcer. Lényegében a TF2 Spy képességeivel rendelkezik. Láthatatlanná tud válni így hátulról, csendben tudja kivégezni az ellenfeleket két egykezes kardjával.

Tech Archer

Battlecry_tecarcher

 

Az íjász, aki remélhetőleg távolról és nem a csata közepén fogja fedezni társait, sima és tüzes nyilakkal. De ha elég közel kerülnek hozzá akkor meglepi őket eldobható tőrjével.

Gadgeteer

cossackgadgeteer_redband

Szintén egy távolsági kaszt, aki mágneses gauss fegyverén kívül(kiskapu), még egyéb telepíthető kütyükkel szórakoztatja az ellenfelet.

Brawler

rmbrawler_redband

Ő lesz a csapat ütőereje, amit szó szerint vegyünk, mert mechanikus öklével szeret operálni és oda csap ahova köll. Ennek köszönhetően neki lesznek a legbrutálisabb közelharci kivégzései.

Egyes frakciók különféle extrákat tudnak, adni a játékosoknak. Például a Tech Archer a Royal színein belül egy erős kétkezes íjat kap, míg a Cossackoknál két egykezes nyílpuskával harcolhat. Persze e-mellet, más animációkat, más karakter kinézeteket is kapnak a frakciók tagjai. A fejlesztők elmondása szerint ezeket még a játék megjelenése előtt és még utána is gyarapítani fogják. Úgy legyen.

the_factory

Amiket eddig elmondtam, abból az szűrődhet le, hogy ez csak egy egyszerű TF2 klón, csak kardokkal és íjakkal. Na már most, a meccseket úgy dobnák fel a készítők, hogy a moba játékokból ismerős mechanikákat építenék bele, vagyis lesz három aktív ütésünk, lövésünk, amit harcok közben tudunk használni és melléjük csapódik az „ulti” képességünk, amit akkor tudunk ellőni, hogyha az adrenalin szintünket kimaxoltuk, amit minél több elhullajtott ellenféllel tudunk elérni. Így tudunk majd láthatatlanná válni a Duelisttel, vagy épp skillshotot lőni a Tech Archerrel és “übercharge” féle pajzsot generálni az Enforcerrel. Mivel még a karakterek listája nincs kész így még nem sokat tudunk a különböző castok egyéb képességeiről, de ami késik nem múlik.

Jó oké jónak ígérkezik, de hol vannak a sapkák!?

A játék Free to Play, szóval egy kanyit nem kell fizetni a játékért érte, viszont a játékbeli extrákért már perkálni kell, amit itt iron-nak, vagyis „vasnak” neveznek. Ironnal tudunk venni a  pl a különböző karakterekhez járó skineket a fegyverekhez, ruhákhoz, páncélokhoz, sőt még különböző skilleket is, ami reméljük nem ad előnyt a fizető játékosoknak. Ezek mellet kapunk dupla xp hétvégéket és különböző „rewardokat” a frakciónkért vívott harcban. Meccsek végén pedig a játékosok tiszteleghetnek a legyőzötteknek és kitüntetéssel is jutalmazhatják egymást. Akárcsak a Dotában és a LoL-ban a commend rendszer.

the_tracks

 

Vörös nap virradt…

A játék dizájnjáért Viktor Antonov felel, aki többek közt a Half-Life 2-es City 17 és a Dishonored-ös Dunwall világát álmodta meg, így a látványvilágra nem lehet panaszunk. Látszik, hogy Antonov előző játékából a Dishonoredből rengeteget merített, hiszen ez a játék is tovább bővíti a Cel-shaded rajzfilmszerű grafikájú alkotások listáját, mind ezt feldobva  fejnyisszantó brutalitásával. A Battlecry ugyan csak jövőre fog béta fázisba lépni, vagyis akkor már futás közben is látni fogjuk a Bethesda elképzeléseit. Így még egyelőre az előzetesek alapján ígéretesnek mondható ez a moba elemekkel teletűzdelt harcrendszer, amit a játék sztorija csak tovább tetőz. Free to play játék révén, és a moba játékok nagy sikerének köszönhetően egészen biztos, hogy rengetegen fogják kipróbálni a játékot, viszont marad a nagy kérdés, hogy vajon meg is fogja majd tartani az idecsábított játékosokat. Jövő héten E3-om, ezért titkon reméljük, hogy majd kapunk belőle egy kis gameplay ízelítőt, addig is be kell érnünk egy piszok jó reveal trailerrel.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply